HTML

Egy hajó kalandjai a Balatonon

Friss topikok

  • Attlas: 1-2 kép a "remek" időre (6°C 90%RH) időzített takarításról: indafoto.hu/attlas/20110327_takaritas ... (2011.04.06. 00:05) 2011.04.02 - Szezonkezdés
  • Attlas: Egy kis pontosítás: "Nem tudom azt se, melyikünk, de ismerte a XI. Kerületi Vitorlás Egyesületet, ... (2011.01.08. 22:53) Hogyan kezdődött? – Eredettörténet
  • p215: Nem illik pl. a nemzeti lobogót más lobogóval közös "rúdra" húzni. Versenyben lévő hajón nem illik... (2010.12.09. 14:42) A köszönés
  • Balatonrajongó: Nagyon tetszett a bejegyzés! A www.balatoniwiw.hu oldalon blogíró verseny indult egyedi nyereményé... (2010.09.22. 10:11) Levelek a múltból - Félszigetkerülő

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Linkblog

A köszönés

2010.09.08. 10:52 Postal Dude

Sok kikötőben jártam illetve sokszor hajóztam el másik vitorlás vagy éppen motoros mellet, a köszönéssel kapcsolatban sajnos bajba kerültem néhányszor. Nem is tudom, melyik a roszabb, ráköszönni valakire, aki úgy tesz, mintha süket lenne és nem viszonozza vagy az, hogy rámköszön valaki, akinek köszönnöm kellett volna, de nem tettem meg.

 

A kérdés nem csak engem foglalkoztat. A Sailing.hu  fórumain feltűnt egy viccesen élcelődő fazon Enter36 néven, aki blogjában inkább a humor oldaláról közelíti meg a kérdést, sok más témával együtt. Kicsit leszűkítve, pusztán a kikötői köszöngetésről nemrég írt Molnár Ferenc az Álom kapitánya. Írásából kiderül, hogy régebben volt valamiféle etikett, de SRAphrodite kommentje rávilágít annak tarthatatlanságára.

Sok kikötőben játszottam már, hogy mindenkinek köszöntem előre, hiszen vendég vagyok. (Fonyódon persze csak az ismerősöknek, hiszen otthon érzem magam.) A fogadtatás vegyes, de általában visszaköszönnek. Ha megunom, elkezdek figyelni, nézni a másik szemét, várja-e,  kiprovokálom-e így, hogy nekem köszönjön előre valaki. Nos, a szembejövők 99%-a ugyanígy figyel és kivár. Ha már elmentem mellette és közvetlenül mögötte mondok egy "hello"-t, egyből visszaköszön a delikvens. Miért? Vajon miért várják el, hogy előre köszönjek nekik? Persze nem a vén hajósokra gondolok, nekik nyilván kijár a tisztelet, de mi különbözetet meg két vendéghajóst, ha korban hasonlóak, nemük pedik megegyezik? A barátnőmnek miért nem köszönnek előre?

Persze egy zsúfolt, nagyforgalmú kikötőben, mint a badacsonyi BHRT, nem várhatja el az ember, hogy folyamatosan köszöngessenek, vannak horgászok, stb..., de pl. Keszthelyen, ahol szintén jó nagy a Libás, bár forgalma kicsi, meglepően sokan üdvözlik előre a vendéget. Biztos azért, mert az ritka madár és jól megbecsülik. A legudvariasabb társaság a Port Lacajban lakik, messziről képesek jó hangosan ráköszönni az emberre, mintha régóta ismernék. Pedig ők is otthon vannak a kikötőjükben, ráadásul kb. régebb óta, mint amióta én élek. Kár, hogy szemben, Révfülöpön a szintén TVSK kikötőjében már nem ilyen baráti a helyzet.

Szóval a kikötői köszöngetés sajnos kikopóban van, nincsenek illemszabályok, a sok kívülálló miatt, ha volnának, se lehetne betartani őket. A vizen viszont egy hajón biztosan van valaki, aki hajós. Szabályok sajnos itt sincsenek lefektetve, pedig lehetne. Nincs olyan, hogy vendég-e valaki, nincs zsúfoltság, általában két hajó találkozik, még versenyeken is, persze nem a bójáknál, de ott ilyesmire úgy sincs idő. Persze a helyzet sem annyira siralmas, mint a parton, de van, aki nem veszi észre, hogy hárman-négyen lóbáljuk a kezünket, amikor felénk (se) néz.

Egy szabályt ismerek: kormányos köszön kormányosnak. Persze a mancsaftok, vendégeg is visszaintenek, és én is vissza intek, ha mancsaft vagy vendég vagyok valahol, ezzel nincs gond, olyan még nem volt hogy valaki zokon vette volna, hogy ráköszönnek. De a kormányosok közötti jelzést kinek illik kezdenie és ki nem bunkó, ha csak vár arra, hogy üdvözöljék? Enter36 szerint a kisebb hajóval rendelkezőnek kell előre köszönnie, de ugye ő a kabaré műfajában mozog. Ráadásul, ha nem egy Enter36 találkozik egy B18-al, a méretek nem is mindig egyértelműek. Válasz biztosan van, de én nem tudom. Csak javaslattal tudok szolgálni.

Köszönés legyen úgy, ahogy a hajózási kitérési szabályok, akinek ki kell térnie, az köszön vagy az, akinek megadták az útjogot, jelezve azt is, hogy "kösz, hogy kitértél".

Ez elég egyértelmű, és rögtön két ellenkező irányú alternatíva. Csak rögzíteni kéne valamelyiket, használni és a mostmár akkreditált vitorlásképzésben tanítani is. Nem lenne probléma ez többé a nyílt vizen.

 

1 komment

Címkék: etikett köszönés

A bejegyzés trackback címe:

https://marlin.blog.hu/api/trackback/id/tr892279841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

p215 2010.12.09. 14:42:50

Nem illik pl. a nemzeti lobogót más lobogóval közös "rúdra" húzni. Versenyben lévő hajón nem illik nemzeti lobogót viselni. Versenyen kívül pedig nem hordunk "V" lobogót.
Köszönési szabályokra pedig annak van szüksége, akinek nem természetes, hogy köszön.
süti beállítások módosítása